Nationalparken Abisko

Nationalparken i Abisko är en av Europas äldsta, området ligger i Lappland och blev skyddat redan 1902. Idag är det en välbesökt park och ett av Sveriges mest välkända naturmotiv kommer härifrån. Det är den karaktäristiska Lapporten som synts på många tavlor och vykort. I Abisko kan du verkligen njuta av naturen året om. Det finns massor av aktiviteter att ta del av, sommar som vinter. Det är lätt att ta sig till nationalparken som ligger cirka 10 mil från Kiruna stad, med andra ord behöver du inte vara en utpräglad fjällvandrare för att upptäcka skönheten hos denna fjällpärla.

Den populära Kungsleden

Under de snöfria perioderna är det otroligt fint att upptäcka Abisko till fots. Det finns flera vandringsleder som sträcker sig genom området. Den mest kända av dessa är Kungsleden. Kungsleden är en lång vandringsled som sträcker sig cirka 45 mil genom flera välkända områden och nationalparker. Svårighetsgraden på strapatserna varierar beroende på vilken sträcka du väljer. Sträckan genom Abisko är lätt att vandra och tillhör en av de mest populära. Naturvårdsverket har dessutom som mål att tillgängligheten i nationalparkerna ska förbättras och därför avsätts mer pengar till att rusta upp vandringslederna. I Abisko finns idag sträckor som enbart tar en halvtimme att vandra, och då hinner besökaren ändå få en hisnande naturupplevelse.

Lapporten och andra sevärdheter

I Abisko nationalpark finns det flera sevärdheter att ta del av. Den mest kända är givetvis Lapporten som är dalgång mellan de två fjällen Nissuntjårro och Tjuonatjåkka. Denna port mellan de två topparna är flitigt fotograferad bland besökarna. Under senhösten och vintern kan du dessutom gå en kurs hur du på bästa sätt fotograferar norrskenet som flammar under kalla och klara nätter över Lapporten och nationalparken. Abiskos fauna och flora är spännande med flera sällsynta växter och arter. Har du tur kan du få se den sällsynta orkidén Lappfela som i Sverige enbart växer i Abisko. Kom bara ihåg att du inte får plocka några växter förutom bär och svamp i nationalparken.