Nationalparken Sarek

Ett dramatiskt landskap med fjäll över 2000 meter, runt 100 glaciärer, vilt forsande vatten och djupa dalar – det är nationalparken Sarek. I detta högalpina område har samerna bott i urminnes tider helt utan bekväma anordningar. Det är en Sveriges få oexploaterade vildmarker och att vandra här är ingenting för den som är ovan. Sarek ligger beläget isolerat i nordvästra Lappland och det är ett väderutsatt område. Du som väljer att vandra här i detta spektakulära vildmarksområde måste ha grundlig erfarenhet i fjällvandring, men belöningen väntar i form att upplevelser och vyer som inte finns någon annanstans.

Laponia med nationalparker, glaciärer och naturreservat

Sarek ingår i området Laponia, som år 1996 utsågs av FN-organet UNESCO till ett av världsarven. Sarek är en av Sveriges vildaste och vackraste platser och dess fjäll är Nordens mest otillgängliga. Som ett av de 600 världsarven åtnjuter Sarek ett speciellt skydd med världen som väktare. Motivering för Laponias utmärkelse till världsarv är i korthet att här finns enastående naturfenomen, betydelsefulla lokaler för skydd av biologisk mångfald och ett av de bäst bevarade exempel på boplatser för nomader från förhistorisk tid. Förutom Sarek omfattar Laponia även de fyra nationalparkerna Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet. Sjaunja och Stubba är de naturreservat som ingår och glaciärer områdena är Sulitelma, Rapadalens deltaområde och Tjuoltadalen.

Vandra i Sarek

Har du bestämt dig för att vandra i Sarek? Här kan du se Europas största älgar men även lo, järv och björn. Här finns inga vandringsleder och de stigar som finns är upptrampade av renar eller tidigare besökare. Här finns inga vandringsleder eller stugor. Vädret växlar snabbt och Sarek är det område med mest nederbörd i landet. Vintertid är det ett farligt område eftersom det finns risk för kraftiga snöstormar och laviner. För att vandra igenom området får du räkna med minst en vecka. Det finns inget fungerande mobilnät i hela området. Om du vill anta utmaningen att vandra här ska du vara en van fjällvandrare och du måste ha rätt utrustning samt att du måste räkna med oförutsedda händelser.