Mat från norra Sverige

Sverige är ett avlångt land och det är inte konstigt att matkulturen skiljer sig åt i olika delar av landet. Det finns rätter längst ner i landet som de i norr inte har en aning vad det är och tvärtom. Norrland är också stort och en del traditionella rätter kan vara specifika för ett mindre område. Vi har ju bland annat samerna som har sina egna specialiteter. Gemensamt för många rätter i norr är att mycket handlar om vilt, fisk och bär. Sådant som naturen bjuder på. De metoder man använde i äldre dagar till att konservera maten har också påverkat matkulturen. Idag har självklart många rätter moderniserats men vissa traditioner håller man på.

Berry cloudberries against a cervine moss

Med smak av fjäll, sjöar och skogar

Den mest kända norrländska rätten som många i södra Sverige inte ens vågat smaka är nog surströmming. På grund av saltbrist på 1700-talet och speciellt vid Norrlandskusten började man syra mat för att konservera den och från den tiden härstammar surströmmingen. Av samisk mat är nog Souvas det som de flesta känner till. Det är saltat och lättrökt renkött som skärs i tunna skivor. Hos Matklubben kan du hitta både traditionella och moderna recept på Souvas. Med tiden blir ofta gamla traditionella recept moderniserade. Det kan vi också se på de älskade hjortronen som man förr använde enbart till att koka sylt på eller göra mylta av. Nu ser man ofta hjortronen i de mest kreativa moderna desserterna. Flötgröt är en annan norrländsk specialitet. Denna feta och närande gröt har sitt ursprung från fäbodarna. Den kokas på grädde och vetemjöl och äts tillsammans med mjölk, socker, kanel och tunnbröd. Getost tillverkas fortfarande på många gårdar speciellt i Jämtland och det sägs att getost från Jämtland har en smak av fjäll, sjöar och skogar.

Norrländsk mat och festligheter

Många traditionella norrländska maträtter förknippas med festligheter. Sådant som idag inte äts till vardags får nytt liv vid olika event som hålls på olika platser under året. Kolbullar med rårörd lingonsylt till exempel serveras ofta vid marknader i både Hälsingland och Jämtland. Vid den kända marknaden i Jokkmokk finns givetvis möjligheten att prova på samiska rätten Souvas och andra samiska specialiteter. Surströmmingsskivor hålls på ett flertal håll i Norrland i samband med surströmmingspremiären som alltid infaller den tredje torsdagen i augusti. Under sommarmånaderna kan man besöka olika fäbodar för att prova till exempel messmör, pitepalt, mesost och tunnbröd. Om du inte redan har upptäckt den norrländska maten har du mycket gott att se fram emot. Den är ett del av vårt kulturarv som hålls vid liv genom att serveras vid dessa event men även genom att dagens kreativa kockar gärna använder sig av gamla recept i skapande av nya innovativa rätter.