Djurlivet i svensk natur

Sverige är ett land som uppskattas internationellt tack vare sin rika natur – och där ingår de vilda djuren. Du behöver inte åka på safari i Afrika eller se grizzlybjörnar i Alaska för att få en glimt av fascinerande djur på nära håll. Det finns många djurarter som lever i det fria här i Sverige som lockar turister från alla världens hörn. Många kommer hit för att njuta av naturen samtidigt som de upplever spänningen som det innebär att se vilda djur på nära håll, vilket bildar en attraktiv kombination för hitresande. Även svenskar har börjat inse att det finns mycket att hämta på hemmaplan.

 

För en svensk är kanske inte älgen det mest exotiska djuret, men det är annorlunda utomlands. I Tyskland, där älgen är betydligt mer sällsynt, finns det ett stort intresse för skogens konung och tyska turister vallfärdar till Sverige för att få en glimt av den. Flera initiativrika entreprenörer har lyckats utnyttja boomen genom att erbjuda älgsafari, där deltagarna får åka ut i skogen och se älgen på mycket nära håll. Med tanke på att det är ett av våra största vilda djur kan ett möte öga mot öga med en älg vara en fascinerande upplevelse.Djurlivet i svensk natur 1

 

Ett annat djur som det finns gott om i våra skogar är björnen. Den är mer folkskygg än älgen och det är troligen för båda parters bästa. Att möta en björn ute i skogen kan innebära direkt livsfara och det sker regelbundet konfrontationer mellan björnar och människor. Även om björnen har potential att vara ett mycket farligt djur är den vacker att titta på och många ser brunbjörnen, som är Sveriges vanligaste björn, som ett av landets allra mest klassiska vilda djur.

 

Om du vill se ett riktigt ovanligt djur är det lodjuret du ska satsa på. Risken är dock att du får vänta ett bra tag ute på fältet innan den dyker upp eftersom lodjuret är känt för att sällan komma i närheten av människor. Dessutom finns det inte ens 1 000 lodjur, utbrett i hela landet, vilket innebär att chansen är ännu mindre att se det i verkliga livet. Om du föredrar hemmets lugna vrå kan du alltid köpa en lodjursaffisch och hänga upp på väggen. Då kan du också passa på att fräscha upp väggarna genom att måla om med hjälp av målare i Stockholm.